Veranderen lastig? Het is maar hoe je het bekijkt!

2.veranderend kijken“De werkelijkheid van het echte leven is heel ingewikkeld,” zegt ze als ze gaat zitten. Ze heeft een onmogelijke taakstelling gekregen. Niet moeilijk, maar onmogelijk. En toch heeft ze ‘ja’ gezegd tegen haar opdrachtgever. Ze heeft er niet van geslapen. Voelt zich verantwoordelijk om te komen met een passend financieel plan voor de divisie. Maar hoe ze ook rekent, wat wordt gevraagd is niet haalbaar. “Wat kan ik nu nog doen?”, vraagt ze me. Ze heeft het gevoel dat ze geen kant meer uit kan.

Ze is zeker niet de enige met een veranderopdracht die – vol betrokkenheid met de organisatie en verantwoordelijkheid voor een taak – vast komt te zitten. Als organisatie veranderaar, coach en begeleider van projecten krijg ik vaak de vraag: ‘Hoe doe je dat, mensen en organisaties laten veranderen?’ Om direct daar achteraan te horen: ‘Lijkt me lastig!’

In beweging blijven in plaats van oordelen

In mijn werk ervaar ik dat veranderen – met elkaar een andere kant opgaan, de dingen anders gaan zien en daarna handelen – vraagt om multifocaal te kijken, geduld hebben en het lef voorbij te gaan aan kunstmatig gecreëerde concepten en modellen. Het is het laveren tussen conventies en de bedoelingen om het ‘echte verhaal’ te kunnen vangen. Dan kan er iets in beweging komen en – met een beetje geluk – de juiste kant op.

En zo gaat het ook vandaag, als we in gesprek zijn over de situatie waarmee ze worstelt. Het lukt haar alleen nog maar om vanuit één standpunt te kijken. En daar is ze verstrikt geraakt in eigen oordelen en overtuigingen. Ze is zelfs gaan twijfelen aan zichzelf. Vraagt zich serieus af of ze wel de juiste vrouw op de juiste plek is omdat ze misschien niet bekwaam genoeg is. Tót het moment waarop ze constateert dat ze niet op deze weg door wil gaan. Ja, ze is bereid om een andere houding aan te nemen. Om alternatieven te zoeken voor het standpunt dat haar niet verder brengt.

Bewust anders kijken

In ons gesprek wordt ze zich ervan bewust dat ze een organisatievraagstuk alleen op háár schouders heeft laten rusten. In dat moment ontstaat er ruimte. Het maakt dat ze anders naar haar vraag kan kijken. Ze krijgt zicht op het geheel. En opeens weet ze dat ze dit financiële vraagstuk vanuit een ander perspectief moet bezien. Een nieuwe vraag ontstaat: “Met wie in de organisatie ga ik werken aan een financieel haalbaar plaatje?” Ze voelt ruimte en vertrouwen in haar eigen kunnen. De impasse verandert in het nemen van regie. Ze weet óók wie ze bij het vraagstuk zal betrekken. De wereld ziet er opeens zonniger uit.

Welk verhaal vertel jij jezelf?

De echte vraag in ‘lastige’ (verander)opgaves is: kun je vanuit ontspanning luisteren naar je innerlijke dialoog? Wil je verder kijken dan de voor de hand liggende alternatieven, om te zien of er nog andere zijn? En dan op die manier jouw script, jouw verhaal herschrijven?

Want de wijze waarop je iets waarneemt, wordt beïnvloed door de wijze waarop jij naar situaties kijkt. Jouw perceptie is een individuele en subjectieve ervaring van de werkelijkheid. Karakter, eerder opgedane ervaringen, overtuigingen en waarden zijn de brandstof.

Perceptie is een belangrijk aspect van ons denken. Maar liefst 90 procent van de denkfouten zijn in feite perceptiefouten[1]. Verandering van perceptie leidt tot andere (vaak prettigere) emoties. En deze nieuwe zienswijze leidt dan naar je eigen-wijsheid, zelfvertrouwen en een grotere mate van zelfsturing. Zeg eens eerlijk, wie wil dat nou niet?

Nieuwsgierig geworden?

Vertel jezelf een nieuw verhaal als je vooruit wilt in verandering:

  • van onmacht naar kracht
  • van onrust naar creativiteit
  • van afhankelijkheid naar meer zelfsturing en regie
  • van gelijk naar geluk
  • van slachtoffer naar persoonlijke leiderschap
  • van ‘probleem’ naar oplossing en praktisch kunnen handelen
  • van stress naar vitaliteit
  • van sleur naar ambitie.

Laat je inspireren en kom eens langs. Eens kijken waar jouw verhaal je brengt.

Het Script werkt met mensen die willen bouwen aan een vitale en duurzame organisatie en hun passie en werkplezier willen vergroten. Mensen met hart voor de zaak. Getalenteerde professionals die handelen op basis van visie en verantwoordelijkheid en die vernieuwing niet uit de weg gaan. 

Contact

Mery de Kievid MMC | Het Script | via www.hetscript.nl / info@hetscript.nl

[1] De Bono, E. (2009) Think! Before It’s too late RandomHouse, UK